اجاره خودرو کیا سراتو
کیا سراتو (Kia Cerato) خودرویی است که از سال ۲۰۰۳ تاکنون تولید شدهاست. طراحی این خودرو خودروهای موتور جلو-محور جلو است. این خودرو در مدلهای سدان و کوپه تولید میشود. البته شرکت کیا موتورز در سال ۲۰۱۶ تولید مدل کوپه را متوقف کرد. نسخه هاچبک این خودرو نیز در حال حاضر تولید میشود که البته در ایران عرضه نمیگردد. کیا سراتو در سه نسل تولید شدهاست که نسل دوم این خودرو اکنون در ایران توسط شرکت سایپا مونتاژ میشود و در دو نوع دستی ۱۶۰۰و اتومات ۲۰۰۰عرضه میشودکه از معایب نسخه سایپا میتوان به کابین بیکیفیت و رنگ آمیزی بد و سواری خشک و عدم وجود سیستم کنترل کشش و پایداری آن اشاره کرد.طول نسخه عرضه شده توسط سایپا در حالت طبیعی ۴٬۴۸۰ میلیمتر (۱۷۶٫۴ اینچ)، عرض آن در حالت طبیعی ۱٬۷۶۵ میلیمتر (۶۹٫۵ اینچ) و ارتفاع آن در حالت طبیعی ۱٬۴۰۰ میلیمتر (۵۵٫۱ اینچ) است. نسخه سایپا از برخی آپشنها مانند سانروف بیبهره است؛ که البته پی قراردادی بین سایپا و کیا موتورز نسخهای از این خودرو با سانروف، سنسور عقب، دوربین عقب، صندلیهای چرم، روکش چرم جدید صندلیها، سیستم تعویض دنده پشت فرمان، سیستم مولتیمدیا با ناوبری GPS و صفحه جلو آمپر و کیلومترشمار جدید تولید شد. همچنین این خودرو به عنوان خودروی هر دو یگان راهنمایی و رانندگی و نیروی انتظامی انتخاب شده است، که سایپا در وهله نخست ۲۰۰ دستگاه را به این دو یگان تحویل داد. همچنین اطلس خودرو، نماینده رسمی کیا موتورز در ایران، این خودرو را در همه نسلها به بازار ایران عرضه نموده است و در حال حاضر در حال ارائه جدیدترین نسل این خودرو است.

اجاره خودرو کیا سراتو
نسل اول کیا سراتو، که در بعضی از بازارها مانند بازار آمریکا به آن فورته (Forte) نیز میگویند، برای اولین بار در سال ۲۰۰۳ معرفی شد. نسلی که به بازار کشور ما نیز راه پیدا کرد و به لطف چهره متفاوت و به روز خود توانست به خوبی خود را نشان دهد. اما در سال ۲۰۰۸ بود که نسل دوم از این خودرو با چهره و سطح امکاناتی کاملاً متفاوت راهی بازارهای جهانی شد و اطلس خودرو، نماینده رسمی شرکت کیا در ایران، این خودرو را همزمان به بازار داخل نیز عرضه کرد. این نسل از سراتو توانست به سرعت به یکی از محبوبترین محصولات کیا در ایران تبدیل شود
کابین و امکانات اجاره خودرو کیا سراتو
بالاخره کلید را برداشته تا داخل خودرو شویم. با نزدیک شدن به خودرو دو چراغ سفید رنگ در پایین آینههای جانبی و همچنین در پشت دستگیره جلو روشن میشود و همزمان با آنها آینههای جانبی نیز به صورت خودکار باز میشوند. سراتو به سیستم ورود بدون کلید مجهز است و تنها با در دست داشتن کلید میتوانید وارد خودرو شوید و قفلها به صورت خودکار باز میشوند. فرمان سه پره و خوش دست است و روی آن انبوهی از دکمههای کنترلی قرار دارند! طراحی کنسول میانی با وجود اینکه اسپرت است اما کماکان جذابیت کمتری نسبت به دیگر رقبای هموطن خود مانند الانترا دارد. دسته دنده کوچک و اسپرتگونه است و طرح آن از سراتوهای گذشته فاصله گرفته و همانند اپتیما شده است. آینههای کناری به صورت برقی تنظیم و جمع میشوند. سیستم استارت دکمهای است و چراغها به کمک سنسورهای نور با توجه به نور محیط به صورت خودکار روش و خاموش میشوند. سیستم تهویه مطبوع به صورت خودکار و دو گانه برای سرنشینان جلو تنظیم میشود و دو خروجی سیستم تهویه مطبوع نیز برای سرنشینان عقب وجود دارد. در بالای سیستم تهویه مطبوع، سیستم صوتی قرار دارد که میتواند MP3 هم پخش کند و ورودیهای iPod و USB نیز روی آن قرار دارد. همچنین یک صفحه نمایش کوچک ۴٫۲ اینچی روی آن نصب شده که روی این صفحه علاوه بر اطلاعات سیستم صوتی، تصویر دوربین عقب نیز نمایش داده میشود. در داخل کیا سراتو ۱۰ عدد کیسه هوا وجود دارد که برای سرنشینان جلو، جانبی و پردهای قرار گرفتهاند. روکش صندلیها به صورت چرمی هستند و برای دو نفر میتوان تنظیمات صندلی را ذخیره کرد. همچنین برای صندلیهای جلو گرمکن و سردکن وجود دارد که به کمک دکمههای کنار دسته دنده میتوان از آنها استفاده کرد. در کنار این قسمت، دکمه دیگری نیز قرار دارد که میتوان سنسورهای پارک جلو و عقب را فعال و غیر فعال کرد. روی سقف یک سانروف ساده قرار دارد و خبری از سقف پانوراما نیست. همچنین آینه میانی این خودرو به صورت الکتروکرومیک است تا در هنگامی که خودرویی که در پشت قرار گرفته با نور بالا حرکت کند (که البته در کشور ما نیز زیاد اتفاق میافتد!) چشمان راننده را اذیت نکند. اما میرسیم به انبوه دکمههایی که روی غربالک فرمان گرفتهاند! در سمت راست دکمههایی برای کنترل سیستم کروز کنترل و همچنین یک دکمه برای تغییر عملکرد فرمان قرار دارد که در قسمت بعد به آن خواهیم پرداخت. در سمت چپ نیز چند دکمه برای کنترل سیستم صوتی و همچنین دو دکمه برای استفاده از تلفن قرار گرفتهاند.
اجاره ماشین

تجربه رانندگی اجاره خودرو کیا سراتو
دکمه استارت را فشار داده و پیشرانه ۲ لیتری ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپه سراتو را روشن میکنیم. این پیشرانه میتواند حداکثر ۱۶۱ اسببخار در ۶۳۰۰ دور در دقیقه و ۱۹۴ نیوتنمتر در ۴۳۰۰ دور در دقیقه را تولید کند. البته لازم به ذکر است که نسل جدید سراتو با موتور ۱٫۶ لیتری نیز وارد بازار شده که توانایی تولید ۱۳۰ اسببخار و ۱۵۷ نیوتنمتر را دارد. گیربکس ۶ سرعته تیپترونیک را در حالت D قرار داده و شروع به حرکت میکنیم. اولین نکاتی که جلب توجه میکند صدای کم کابین در مقایسه با نسل قبلی سراتو است و دیگر از آن همه سر و صدایی که داخل کابین میآمد خبری نیست. نکته دیگر سیستم تعلیق این نسل است که کاملاً نرمتر از مدلهای قبلی شده و با عبور از دستاندازهای بیشمار شهر میتواند به خوبی ضربات را جذب کرده و به راحتی از روی آنها عبور کند. از نظر ابعاد و اندازه، سراتوی جدید با ۴۵۶۰ میلیمتر طول، ۱۷۸۰ میلیمتر عرض و ۱۴۳۵ میلیمتر ارتفاع، دقیقاً ۳۰ میلیمتر طویلتر، ۵ میلیمتر عریضتر و ۲۵ میلیمتر کم ارتفاعتر از نسل گذشته شده است. حجم باک این خودرو ۵۰ لیتر است و مصرف سوخت آن در شهر ۱۰٫۴ لیتر، در خارج از شهر ۵٫۷ لیتر و به صورت ترکیبی ۷٫۹ لیتر در هر صد کیلومتر است. همچنین بین کیلومتر شمار و دور شمار موتور یک نوار افقی قرار دارد و مصرف سوخت لحظهای را نشان میدهد تا راننده همیشه مراقب بنزینهای ۱۰۰۰ تومانی که با استاندارد آلایندگی یورو ۵ در حال سوختن هستند، باشد. به غیر از دو شیفتری که در پشت فرمان قرار دارند و میتوان با آنها دنده را تعویض کرد، یک دکمه در سمت راست فرمان وجود دارد که میتواند عملکرد فرمان را به سه حالت Normal، Comfort و Sport تغییر دهد. هر یک را امتحان میکنیم، حالت Comfort فرمان را بسیار نرم میکند و میتوان به راحتی آن را چرخاند، در مقابل نیز حالت Sport فرمان را به صورت محسوسی سفت میکند و برای جوانانی که قصد دارند کمی شیطنت کنند مناسب است! و در آخر حالت Normal میباشد که بین این دو حالت است و برای استفادههای روزمره و شهری کاملاً مناسب می باشد. در آخر باید گفت که عملکرد پیشرانه و سیستم تعلیق نسبت به نسل گذشته کاملاً بهبود پیدا کرده و نه تنها از خشکی گذشته دیگر خبری نیست بلکه کابین نیز بهتر ایزوله شده و سر و صدای کمتری دارد.
کرایه ماشین

قیمت و نتیجهگیری اجاره خودرو کیا سراتو
با این قیمت سراتو رقبای مختلفی در بازار دارد، خودروهایی مانندهیوندای الانترا، هوندا سیویک و یا مزدا ۳ . همانطورکه میدانید کرهایها به صورت باورنکردنی در بازار ما طرفدار دارند و نه تنها کیا سراتو بلکه برادر هموطنیاش یعنی هیوندای الانترا نیز توانستهاست به محض ورود به فروش خوبی دست یابد و حتی هوندا سیویک با کیفیت و اعتبار و تکنولوژی مدرنتر (و البته پیشرانهای ضعیفتر و ۱٫۸ لیتری) نتوانستهاند از پس کرهایها برآیند. اما باید کمی بیشتر صبر کنیم و تا ورود تویوتا کرولای جدیدمنتظر بمانیم زیرا احتمالاً کرولا به لطف اعتبار برند، کیفیت ناب و همچنین موتور ۲ لیتری خود میتواند رقیب سرسختی برای کرهایها باشد.
قیمت اجاره خودرو کیا سراتو
سراتو | سفید | ۲۰۱۴ | روزانه : ۴۰۰,۰۰۰ | ماهیانه : ۹,۰۰۰,۰۰۰ |